Blog

Bir takım paylaşımlar: #p2p #insurtech #insurance

11’inci Kalkınma Planı ve Wigorta

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 11’inci Kalkınma Planı (2019-2023) Özel İhtisas Komisyonu raporunu yayımladı.

Türkiye’deki ilk P2P(eşler arası sigorta) platformu olan Wigorta’nın Türkiye sigortacılık sistemine yönelik planları ve perspektifi ile 11. Kalkınma Planı çerçevesinde sigortacılık sektörü için yapılan tespitler ve sunulan önerileri sizler için karşılaştırdık ve P2P (eşler arası sigorta) sisteminin bu plan çerçevesinde potansiyel oluşturduğu hususları sizler için aşağıda özetledik. Plandaki bazı önemli başlıklar şu şekildedir;

  • Türkiye’de de bireyleri, kurumları ve hane halklarını “davranışsal ve sosyal” boyutlarda daha iyi anlamaya ve yaşanan olayların kapsamlı istatistiklerini takip etmeye yönelik veri merkezlerinin oluşturulması, tüketicilerin zahmetsiz ve kolay süreçlerle farklı ürün, hizmetlere erişimini ve kullanımını sağlayarak birçok sektörün gelişimine katkıda bulunacaktır.
  • Farklı alanlarda bilgileri/detaylı istatistikleri toplayan, derleyen ve ihtiyaçlar doğrultusunda, belirli koşullara ve yasal düzenlemelere göre ilgili kuruluşlarla paylaşan veri merkezleri son yıllarda artmıştır. İstatistiksel anlamda çeşitlenen bilgiler, analiz edilip harmanlanarak tüketiciye kolaylık ve ileri bir hizmet sunulmaktadır. Bu çerçevede, dijitalleşme tüketicinin faydasına dönüşmektedir.
  • Sigortaya ulaşamayan alt grupların desteklenmesi için mikro sigorta desteklenmesi gerekmektedir.
  • Hasar önleme sistemlerinin etkinliğinin arttırılması gerekmektedir.
  • Yeni nesil tüketicinin hizmet alma anlayışındaki farklılaşma göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Fazlaca geleneksel kalmış sigortacılık sektörü vurgulanmaktadır.
  • Teknolojinin bu problemleri önlemede kaldıraç olarak kullanılması gerekmektedir.
  • Sigorta bilinci ve penetrasyonunun arttırılması hedeflenmelidir.
  • Zorunlu ve kredi bazlı sigortalar dışında sigortalanmanın arttırılması hedeflenmelidir.
  • Sigorta sektörünün güven endeksini ve itibarını arttıracak iletişim ve eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi, sektör paydaşlarının bu noktada güven duygusunu yeterince verebilmeleri önem arz etmektedir.

Diğer hizmet ve imalat sektörleriyle karşılaştırıldığında özellikle dağıtım kanalları noktasında gelenekselliğini koruyan sigortacılık sektörü teknolojiyi tüketicinin faydasına dönüştürmede ve sigortalanma oranının arttırılmasında başarıya ulaşamamaktadır.

Wigorta, grup menfaatini bireysel menfaatin önüne koyan gruplama çözümleriyle, küçük hasarların sigorta şirketlerine hiç bildirilmemesi ve suiistimalli hasarların azaltılabilmesine imkân tanımakta bu da yenileme dönemlerinde poliçe primlerinin düşürülebilmesinin önünü açmaktadır. Azalan poliçe primleri ise sigorta ürünlerinin düşük gelire sahip müşterilere ulaştırılabilmesi bu sayede de penetrasyonun arttırılabilmesi noktasında büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.

Özellikle gelişmiş ülkelerde son 10 yılda sayıları artan ve yüksek tutarlarda yatırımlar alan P2P bazlı sigortacılık çözümlerinin Türkiye’de bir benzeri, eşi bulunmaktadır.

Wigorta 11’inci Kalkınma Planı çerçevesinde Türkiye de ilk kez hane halklarının ve mikro grupların (aile, arkadaş, komşu vs. bağı ile kurulan) davranış yapılarını merkeze koyan alternatif bir dağıtım kanalı modeli ortaya koymaktadır.